’t Schrijverke maart – april – mei

Beste JHN/Jonghernieuwers

De lente zit er opnieuw aan te komen. Het mechanisme van de bloemetjes en de bijtjes begint bij de eerste stralen zon weer volop te werken. De winter is dit jaar niet gekomen… Goed vinden wij op de KSA dat! Sneeuw en ijzel zorgen dan ook enkel voor veel files op onze gewest- en snelwegen. Om toch nog even terug te komen op die bijen: weten jullie wel hoe bestuiving nu precies werkt bij bijen en hommels? Omdat ik er zeker van wil zijn dat jullie deze noodzakelijke algemene kennis bezitten leg ik het nog even kort uit:

“Hommels en bijen vliegen van bloem naar bloem en verzamelen nectar (later omgezet in honing). Stuifmeel wordt actief en passief meegenomen. De insecten verzamelen het stuifmeel door te wrijven tegen de meeldraden van de plant. Het stuifmeel verzamelt zich op de achterste poten in de dichte haren die als stuifmeelkorf worden gebruikt. Bij het bezoek aan meerdere bloemen kunnen stuifmeelkorrels overgebracht worden.

Nectar levert koolhydraten en het stuifmeel verstrekt proteïne. Wanneer larven grootgebracht worden, wordt stuifmeel verzameld om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Een bij of hommel die doelbewust stuifmeel verzamelt is een tot tien keer efficiëntere bestuiver dan een insect die hoofdzakelijk nectar verzamelt en slechts ongewild stuifmeel verzamelt.

Goed bestuivingsbeheer heeft tot doel om vooral honingbijen maar ook hommels als ondersteuners tijdens de bloeiperiode van gewassen nectar te laten verzamelen, zodat zij stuifmeel verspreiden.”[1]

Wikipedia is een leuke bron voor het schrijven van deze KSA-brief. Verwijs in academische opdrachten wel nooit naar deze bewuste website. De kwaliteit van Wikipedia als bron kan vaak in twijfel getrokken worden.

Genoeg gestaakt! Op de KSA doen wij voornamelijk enorm serieuze activiteiten. Een correct dagelijks beleid van een jeugdbeweging is zeker niets om te onderschatten. Daarom dat we ook nog enkele concrete mededelingen moeten doen.

Dit jaar gaan we met z’n allen op Trip-Trap. Dit is een vierdaagse fietstocht door Vlaanderen georganiseerd door KSJ Limburg. Ik raad jullie allen aan om mee te gaan; het is echt een leuke aangelegenheid. Meer concrete informatie over Trip-Trap volgt nog.

We gaan dit jaar uiteraard ook weer op daguitstap. We hebben er deze keer voor gekozen om iets dichter bij huis te blijven: de Vossemeren. Ook in de Vossemeren zijn er genoeg leuke activiteiten om dagen mee te vullen. Hopelijk hebben jullie hier al zin in. Meer informatie komt op Facebook.
Onder zien jullie de overige activiteiten voor de komende maanden.

Bedankt voor het lezen van deze brief en hou je goed.

7 Maart: De Draak van het Westen 18 April: De wilde weldoener
14 Maart: Badjassen en Washandjes 25 April: Geen activiteit
21 Maart: Geen activiteit 2 Mei: Staak maar raak
28 Maart: Het ultieme burchtspel 9 Mei: Geen activiteit
4 April: De aap uit de mouw 17 Mei: Daguitstap Vossemeren
11 April Geen activiteit  

Jullie leiding[1]Bestuiving’, geraadpleegd op 13/02/2014. Wikipedia.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuiving

Geef een reactie