Brief jonghernieuwers november-december 2016

Dag kinders

2016 loopt stilaan ten einde. Het was een bijzonder jaar: Trump schopte het tot presidentskandidaat, Kobe Hamblok zette zijn eerste stappen richting volwassenheid en onze KSA blies 100 kaarsjes uit.
Maar 2016 is ook het jaar waarin we iets heel anders herdenken. Exact 500 jaar geleden, in 1516 gaf Thomas More namelijk zijn boek Utopia uit te Leuven. In die tijd was een boek uitgeven nog enkel iets voor mensen die effectief iets interessants te vertellen hadden. Vandaag de dag gaan er in Vlaanderen echter eerder biografieën van Wendy van Wanten en Kevin de Bruyne dan een legendarisch boek zoals Utopia over de toonbanken.
Nu hoor ik jullie denken: is Thomas de man én wat was er dan zo speciaal aan Utopia? Wel, Thomas More was een kritische geest die de maatschappij zoals hij die kende in vraag durfde stellen. Hij beeldt zich in het boek een eiland in waar mensen met verschillende religieuze, sociale en politieke gebruiken samenleven. En die verbeelding was (meestal) een ideaalbeeld, hoe hij vond dat de wereld zou moeten zijn, hoe de mensen moesten samenleven. In deze woelige 16de eeuw stuwde Utopia de Westerse samenleving naar de vernieuwing, verandering waar de bevolking van toen naar snakte.
Nu hoor ik jullie denken: waarom schrijft de KSA deze zever in een brief aan zweterige pubertjes die nog lachen met mopjes over moeders, kaka, pipi en geslachtsdelen? Wel, jullie leiding wil jullie doen nadenken over het leven. Hoe willen jullie dat de wereld er uitziet? Wat voor persoon willen jullie zijn in die samenleving? Kortom, wat is jullie ideaalbeeld?
Op de volgende activiteiten zullen wij samen naar antwoorden zoeken.

Om af te sluiten geef ik jullie nog een bekende quote mee van Thomas More:

“One should always take clothes that are ready to be thrown away to the KSA-doop, because it will be very vettig”

Met vriendelijke groeten

De JHN-leiders

Onderstaande tabel is een benadering van de activiteitenkalender. Wijzigingen zullen tijdig via facebook/whatsapp gecommuniceerd worden.

5 november (zaterdag) Houtsprokkelen 2 december Geen activiteit
10 november Sint-Maarten 9 december Activiteit
18 november Geen activiteit 16 december Activiteit
25 november Activiteit 23 december Activiteit